Routes: welk pad kies jij?

Tijdens het maken van jouw financiële plan heb je de keuze uit twee routes. 

Bij de eerste route (financiële planning) krijg je inzicht in jouw huidige situatie. Hoe ziet nu het inkomen en vermogen er uit en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst? Wat gebeurt er bij onverhoopt overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Wat zijn jouw uitgaven en is er ruimte om te sparen of te beleggen of om af te lossen op de hypotheek?

Bij de tweede route (financiële planning +) kijken we naar meerdere scenario’s en naar bepaalde oplossingen. 

Als het jouw wens is om eerder te stoppen met werken of om nu al minder te gaan werken wat zijn hiervan dan de financiële gevolgen? Als lifeplanner kijk ik uiteraard niet alleen naar de financiële kant van dit soort keuzes maar ook naar wat het jouw oplevert. 

Stel dat je de wens hebt om minder te gaan werken dan wordt jouw inkomen lager. Maar elke week een dag extra vrij wat kan dat jou op leveren? Mogelijk ga je de andere dagen met veel meer plezier aan het werk. Is er thuis meer rust omdat niet alles in het weekend hoeft te gebeuren. Ontstaat er eindelijk tijd om meer te sporten of om een studie te gaan doen. En kan je meer tijd besteden aan jezelf of aan je partner. Of aan je ouders die meer zorg en aandacht nodig hebben of aan je kinderen. Kortom er ontstaat ruimte in jouw agenda om hele bewuste keuzes te maken.  

Een ander voorbeeld is de vraag of je wilt verhuizen naar een groter en duurder huis. Mogelijk vind je dit een logische vervolgstap en wil je naar de bank gaan om te weten hoeveel jij kunt lenen. Maar een andere benadering is, wat je zou willen lenen? En hoeveel financiële ruimte je wilt hebben om ook in de toekomst nog keuzes te kunnen maken. Als je nu kiest voor een forse hypotheek, dan is er minder ruimte om op termijn minder te gaan werken of heel veel op vakantie te gaan. Of om eerder te stoppen met werken. Wat vind je nu echt belangrijk? 

Nadat het plan is afgerond, kun je kiezen uit één van de abonnementen. Ik vertel je hier graag persoonlijk meer over.