AO % !? (vervolg)

Tot hier en nu verder

In twee jaar heb ik ruim 60 boeken gelezen. Ik heb hier veel aan in mijn dagelijkse leven. Ik zeg dat ik accepteer dat ik NAH heb. Maar in mijn gedrag wil ik bewijzen dat ik nog heel veel wel kan (en dat kan ik ook). MAAR, ik ben ik erachter gekomen dat mijn boosheid, verdriet en frustratie komen omdat ik nog steeds wil dat er niets is veranderd. Mijn leven is enorm veranderd door NAH en hopelijk voelt het over een tijdje als een verrijking dat dit mij is overkomen.

Positieve veranderingen zijn dat ik dankbaar ben voor alles en iedereen die lief voor mij is en dat ik dingen niet meer vanzelfsprekend vind. Ik leef veel bewuster en ik weet heel goed dat mijn ziekte veel erger had kunnen aflopen. Ik ben vooral blij en dankbaar. Ondanks dat ik nu al ruim twee jaar elke dag te maken heb met een aangetaste balans. In mijn gedrag wil ik toch even een financiële planning maken of een toffe presentatie. Maar dit is echt veranderd: dit kost mij zoveel moeite, tijd en energie dat ik dit niet even kan doen. Ik weet dit, ik voel dit, maar ik doe dit nog niet goed.

Eerder schreef ik onderstaande tekst en omdat dit nog steeds zeer actueel is, herhaal ik het:
Binnenkort zal iemand voor mij bepalen wat mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (AO%) is. Dit is voor mij heel belangrijk, maar ook weer niet. Ik ben niet mijn AO%, ik heb straks een AO%. Ik ben veel meer. Ik ben Dennis, die gast van plan D+, die altijd denkt en doet hoe het wel kan. Ik heb geen enkele controle over wat mij allemaal overkomt in het leven, maar ik heb 100% invloed op hoe ik hiermee omga en dit is voor mij heel goed nieuws. 

Revalideren is ………..(voor mij) balanceren op een dun lijntje, dat continu ergens anders komt te liggen. Erop en erover en dan doe ik een stapje terug om vervolgens twee stapjes vooruit te zetten. Ik kies mijn route, mijn pad en ik vraag om hulp en ik aanvaard die hulp want revalideren doe ik niet alleen. Ik heb vertrouwen in mijn lijf en ik luister niet te veel naar mijn hoofd, want mijn lijf is er 100% voor mij en mijn hoofd probeert mij te overtuigen om te doen wat anderen van mij verwachten. Van de stoïcijnse filosofie heb ik geleerd dat ik op mijn AO% 0% invloed heb en dus laat ik het los. Zodra ik het AO% heb gehad, deal ik met deze situatie en maak ik er voor mij weer het beste van.

100% duurzaam arbeidsongeschikt
Dit is niet heel fijn om te horen of toch wel? De keuze is aan mij en dat is het goede nieuws. Ander goed nieuws is dat ik in de IVA kom (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

Onder dit label (of oordeel van het UWV*) kan ik gebukt gaan en mezelf aanpraten:
 – dat ik niks kan.
 – dat ik geen nuttige dingen doe.
 – dat ik een profiteur ben.
Maar ik kies ervoor om ermee te dealen en:
 – dankbaar te zijn dat ik in een geweldig land woon met dit soort voorzieningen.
 – veel te sporten.
 – te onderzoeken wat ik allemaal wel kan.
 – iets moois te maken van mijn eigen bedrijf.
 – nieuwe mensen te ontmoeten.
 – creatief te zijn (ik heb al een spel gemaakt en ik ben een boek aan het schrijven).

Het blijft voor mij vallen en opstaan, leren en op mijn muil gaan doordat ik te veel doe. Eens komt de dag dat ik echt berust dat ik hersenletsel heb. Door al dat lezen leer ik veel over de werking van de hersenen en dit is hoopvol voor mensen met en zonder hersenletsel.

De hersenen zijn bereid om nieuwe dingen te leren en om nieuwe dingen te doen. Maar we kiezen vaak onbewust voor de al bekende weg. Zelfs als dit het pad is dat jou niet heel gelukkig maakt. Net als ik heb jij de keuze om met de situatie te dealen, iets anders te gaan doen. Het is niet makkelijk, maar het kan wel.

Wil jij weten voelen hoe het is buiten jouw comfortzone en ervaren wat ik voor jou kan betekenen? Mail mij dan (dennis@devosfinanciallifeplanner.nl) en je ontvangt van mij een korte vragenlijst. Vul de vragenlijst in en mail jouw antwoorden aan mij. Dan gaan we samen kijken wat we gaan doen.

*1) Het UWV kijkt vooral naar wat ik niet kan in een arbeidsrelatie en ik kijk vooral naar wat ik wel kan doen in mijn eigen onderneming (100 % geschikt als zelfstandig ondernemer).

AO % !?


Revalideren is……..(voor mij) 

Balanceren op een dun lijntje

dat continu ergens anders komt te liggen.

Erop en erover en dan

doe ik een stapje terug om

vervolgen twee stapjes vooruit te zetten.

Ik kies mijn route, mijn pad

en ik vraag om hulp en ik aanvaard die hulp want

revalideren doe ik niet alleen.

 

Ik heb vertrouwen in mijn lijf

en ik luister niet te veel naar mijn hoofd,

want mijn lijf is er 100% voor mij en

mijn hoofd probeert mij te overtuigen

om te doen wat anderen van mij verwachten.

Binnenkort zal iemand voor mij bepalen

wat mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (ao %) is.

 

Dit is voor mij heel belangrijk, maar ook weer niet.

Ik ben niet mijn arbeidsongeschiktheidspercentage,

Ik heb straks een arbeidsongeschiktheidspercentage.

Maar ik ben veel meer.

Ik ben Dennis, die gast van plan D,

Die altijd denkt en doet hoe het wel kan.

 

Van de stoïcijnse filosofie heb ik geleerd

dat ik op mijn AO% 0% invloed heb

en dus laat ik het los.

Ik berust erin.

 

Zodra ik het ao% heb gekregen

deal ik met deze situatie

en maak ik er voor mij weer het beste van.

 

Ik heb geen enkele controle over

wat mij allemaal overkomt in het leven

maar ik heb 100% invloed op hoe ik hiermee omga

en dit is voor mij heel goed nieuws.

 

Wil jij weten of ik iets voor jou kan betekenen?

Mail mij dan (dennis@devosfinanciallifeplanner.nl) en je ontvangt van mij een korte vragenlijst.

Vul dan de vragenlijst in en mail jouw antwoorden aan mij. Dan gaan we samen kijken wat we gaan doen. 


Podcast: less is more

Podcast: less is more

Al jaren weet ik wat een podcast is. Al jaren maakt Vriend Rik podcasts. Al jaren zeg ik dat ik geen tijd heb om er naar te luisteren en dat het niet echt iets voor mij is. Maar dat ik ooit weleens ga luisteren. Dit laatste klinkt niet echt vastberaden. 

En wie mij echt kent, weet dat ik zeker vastberaden ben. Geïnspireerd door Kamp van Koningsbrugge en vooral door Raymond Klaassens: “wil je het echt of een beetje echt?” Omdat ik het echt wil, heb ik in één keer de hele serie van Kunstmaffia geluisterd.

In de huidige tijd waarin “druk-zijn” de maatstaf lijkt, is het geweldig om deze podcast te luisteren: less is more. Heel even dacht ik “dit is saai, alleen geluid en geen beeld”, maar het is heerlijk: alleen luisteren en verder geen afleiding. Even lekker mijmeren (het vergeten woord van tegenwoordig).

De kunst van het niets doen, zijn we vergeten. We staan altijd aan en we zoeken altijd afleiding. Omdat we bang zijn voor de rust, want is er eindelijk rust in je hoofd, dan gaat ineens je hart spreken. Als er even niets te doen is en we even moet wachten. Pakken we massaal de telefoon om lekker te “ontspannen”. Maar voor je brein is de telefoon geen ontspanning, maar acteren op hoog cognitief niveau. Het is dus niet gek, dat we zo moe zijn.

Wil je dit veranderen, begin dan met het luisteren naar de podcasts van Rik Bouman. Binnenkort ga ik met Rik wandelen en gaat hij mijn verhaal opnemen. Later meer! Tot hier en NU verder.

Heb je het lef om kwetsbaar te zijn?

Wat wil je zijn, een ei of een aardappel?

Ik heb mezelf de afgelopen 40 jaar het volgende wijs gemaakt:
– wees sterk
– wees slimmer dan de rest
– wees zelfverzekerd
– wees stoer
– doe je best
– doe alles zelf
Want als ik dit allemaal doe dan kom ik er wel. Inmiddels ben ik 50 jaar en deze wijsheden hebben mij ver gebracht.

Tot hier en nu…..verder.
Heb ik het lef om kwetsbaar te zijn? JA.

Want als je kwetsbaar durft te zijn dan besef je dat jouw waarheid niet DE waarheid is, maar slechts EEN waarheid, een mening. En als je kwetsbaar durft te zijn, dan ben je ontvankelijk voor andere overtuigingen en andere zienswijzen en dan groei je verder als persoon. Dat is pas stoer en oh zo leerzaam.
Tijdens mijn revalidatie leer ik ongelofelijk veel en hoe klote de situatie ook is, ik groei hierdoor als mens. Ik ben actief bezig in de top van de piramide van Maslow (zelfontwikkeling). In de top kom je pas als de bredere basis op orde is.
Deze week ben ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn waarden en overtuigingen die ik de afgelopen 7 jaren (lees 40) belangrijk vond, zijn NU voor mij minder belangrijk en ik verwacht ook dat deze over 7 jaren minder belangrijk zijn en dat er andere waarden en overtuigingen voor terug komen. (Riasoc model van Dr John Holland)

Het is prima om kwetsbaar te zijn en om wat meer te twijfelen, want dan schreeuw je wat minder en luister je meer naar anderen. Want in plaats van jouw mening te verkondigen en anderen te overtuigen van jouw gelijk, is het veel fijner om naar anderen te luisteren en later na te denken of jij hier iets aan hebt.

Toelichting bij de afbeelding: een aardappel wordt zacht in kokend water, een ei wordt hard in kokend water. Ik ben niet goed in natuurkunde maar materie reageert anders op dezelfde omstandigheid. Waar kies jij voor? Wil je een hard ei zijn of een zachte aardappel?
Tot hier en NU verder.

Steile leercurve

Wat heb ik het afgelopen jaar veel geleerd.

Ik weet inmiddels dat ik:

– beter niet in de avond kan afspreken.

– beter niet zelf naar de afspraak toe moet rijden.

– beter niet via Teams kan werken als ik de persoon nog niet
ken.

– beter niet meerdere afspraken op één dag moet doen.

– een afspraak kan verzetten als ik mij niet goed voel.

– de lat voor mezelf niet onmenselijk hoog moet leggen.

– mijn streven naar perfectie en veel onder controle willen hebben
mij  meer frustreert dan dat het mij
oplevert. Ik stop hier dus mee. Goed is goed genoeg.

– door kleine stapjes te nemen er ook kom.

– nog steeds als zelfstandig ondernemer aan de slag wil zodat
ik volledig kan werken zoals ik dit wil / kan.

– iets gewoon nog een keer probeer als het de eerste keer niet
lukt zoals ik wil.

– hulp van anderen nodig heb.

Opgeladen batterij

De vlag kan uit: mijn body batterij van mijn Garmin Fenix 6X pro is eindelijk
weer 100%. Menig arts en therapeut heeft mij in willen prenten dat mijn
batterij sneller leegloopt, langzamer volloopt en wellicht zelfs niet meer
volledig oplaadt. 

Zo is mij ook verteld dat mijn filter in mijn hersenen nu
niet meer volledig werkt. Met een minder goed werkend filter komen geluiden en
emoties harder binnen en hier zou ik minder grip op hebben. Dit zou allemaal
kunnen verbeteren, maar niemand gaf enige garantie…

Mijn filter ben ik gelijk gaan testen toen dit tegen mij werd gezegd. En wat
denk je? Inderdaad, ik had wel degelijk invloed op het filter en dus op mijn
emoties. Ik kon zelf bepalen of ik bij mensen wilde huilen of niet als ze
vroegen hoe het met mij is. Ik kwam erachter dat ik hier 100% invloed op had
door zelf te bepalen wat mijn antwoord was. Als ik geen zin had om bij die
persoon te gaan huilen zei ik “goed hoor, en met jou” en als ik wel behoefte
had om eerlijk en kwetsbaar te zijn kreeg die persoon mijn hele verhaal te
horen en kwamen de tranen vanzelf.

Wat nou geen grip! Wellicht geen controle, maar wel invloed. Ook al heb je 0%
controle over wat je is of nog gaat overkomen, je hebt 100% (!) invloed op hoe
jij hiermee omgaat. Laat je leven niet bepalen door wat anderen jou opleggen,
ga uit van je eigen kracht en invloed, trek je eigen plan. Jij hebt zelf de
regie, jij kan kiezen, wat is jouw Plan D?

Wil je meer lezen, check dan zeker mijn website (– De Vos Financial
Lifeplanner). Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.

Hoe is het?

Hoe is het?

Deze vraag wordt mij best vaak gesteld. En wat er na deze
simpele vraag gebeurt, daar kan ik een boek over schrijven, maar ik begin met
deze blog.

Soms is de reactie: “ik weet wat je voelt, want mijn ……..
(vul zelf maar in) heeft dit ook gehad
.” 
Dit vind ik oprecht knap, want ik weet soms zelf niet eens hoe ik mij
voel. Een ander heeft kennelijk spijt van de vraag, want die begint heel
ongemakkelijk heel ergens anders over te praten……….(vul zelf maar in). Of wat
denk je van de vraag “alles goed”?

Terwijl de vraag “hoe is het?” in al haar eenvoud zo goed
is, dat je eigenlijk niet veel meer hoeft te doen dan echt te luisteren. En dat
blijkt vaak heel ingewikkeld. Dan wordt het complex en daar houden mensen niet
van. Als je echt luistert, is het niet nodig je mening te geven, mijn probleem
op te lossen of te  oordelen. Je moet dus
vooral heel veel dingen niet doen en daar heeft het brein juist veel
moeite mee.

Even een klein testje om te bewijzen dat het zo lastig is om
iets niet te doen. Denk maar eens niet aan die roze olifant. Lukt het? Ja, goed
zo! 

Het is goed om te weten dat bijna ieder mens heel goed zelf
in staat is om zijn ideale leven te leiden. Jij hoeft dat niet voor hem in te
vullen, op te lossen en je hoeft er ook niets van te vinden. Laat iedereen in
zijn waarde. Dus stel gewoon die eenvoudige vraag en hanteer de effectieve KOE-methode: Kaken Op Elkaar. Voelt
het ongemakkelijk? Goed zo, dat is namelijk precies de bedoeling. Laat het
ongemak bij jou, zodat de persoon aan wie je het vraagt zijn verhaal kan doen.

Ik vergelijk het zelf met “voetje vrijen”. Hier begin je mee
en je wacht af wat de reactie is. Je gesprekspartner gaat kijken of hij echt
een diepzinnig gesprek met je kan hebben of dat het gaat zoals zo vaak: iemand
stelt jou een vraag en na een volzin of u-bocht gaat het gesprek over de vraagsteller.
Let er maar eens op: dit gebeurt dagelijks. En als jij echt luistert,
dan wil de ander vaak heel graag zijn verhaal aan jou vertellen. Er is eindelijk
iemand die echt luistert, wow!

Probeer het eens en laat je verrassen door de wisselende
reacties. Mensen hebben heel veel behoefte om hun verhaal te vertellen want het
komt bijna nooit voor dat hier echt tijd ruimte voor is. En als het de eerste
keer niet lukt, dan probeer je het later gewoon nog een keer. Als je echte
interesse hebt in hoe het met de ander gaat, dan kan je bijna niets fout doen:
trust the proces.

En nog een uitsmijter: als je met je hart (en niet met je
hoofd)  luistert, dan is het vaak niet nodig
om aantekeningen te maken. 

Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.

Beelden en aannames

Beelden en aannames.


Vandaag liep ik heerlijk 15 km in de polder. Ik zie een man op leeftijd naast zijn scootmobiel lopen. IK wil deze man helpen omdat IK aanneem dat hij pech heeft met zijn
scootmobiel. Ik vraag hem of hij nog ver moet. In gebrekkig Nederlands zegt hij
mij iets. Ik vraag hem vervolgens of hij mijn telefoon wil lenen om om hulp te
vragen. Vervolgens zegt hij: “nee hoor, dat is niet nodig ik ben lekker aan het
wandelen om mijn conditie op te bouwen”.


We zeggen gedag tegen elkaar en we lachen om deze situatie.

Wat heb ik hier van geleerd?


Beelden en aannames zijn zo krachtig dat ze jouw kijk op de wereld bepalen, vaak zonder dat je je hiervan bewust bent. Mijn beeld was een hulpbehoevende man die in problemen was door de stevige wind. Mijn aanname was dat de man hulp nodig had. De realiteit
was dat meneer graag een stukje wilde lopen en geen enkele behoefte aan hulp
had. Mijn eigen overtuigingen zorgden voor een volledig verkeerde inschatting
van de situatie.


Het kan dus zomaar zijn dat dingen niet gaan zoals je wilt of verwacht doordat je uitgaat van je (vaak onbewuste ) overtuigingen. Wil jij er achter komen wat jouw overtuigingen
zijn? Kijk dan op mijn website 
https://devosfinanciallifeplanner.nl of bel mij op 06-2472890. 


Een terugblik op 2021

Tja…….

December
2021: een mooi moment om terug te kijken op een rot jaar. Maar vooral om
positief vooruit te kijken.


Ik kreeg te horen dat mijn baan bij ING private banking stopt. Helaas was toen de
gifbeker nog niet leeg. In juni kreeg ik een zware hersenbloeding. Een spannend
en pittig hersteltraject volgde en daar maak ik nu mooie progressie in.

Als ik kijk waar ik nu sta en hoe het in juni met mij ging, dan kan ik alleen maar dik
tevreden zijn. Maar ik wil graag nog meer uit het leven halen.


Dat mag ik de komende tijd gaan doen. Zodra ik daartoe in staat ben wil ik rustig aan starten met mijn eigen bedrijf. Gelukkig was ik daar voor alle ellende al mee
gestart. De eenmanszaak was al opgericht en mijn zelf gemaakte website ziet er
geweldig uit.
https://devosfinanciallifeplanner.nl/


Gezien de ontwikkelingen bij meerdere banken denk ik dat het voor mij goed uitkomt dat ik als zelfstandig ondernemer kan gaan starten. Twintig jaar ervaring bij Van Lanschot Bankiers, Rabobank en ING en al de mensen die ik heb mogen adviseren over hun financiën, neem ik heel graag als ervaring mee naar mijn eigen
bedrijf.


De laatste jaren heb ik mijn financiële kennis en ervaring uitgebreid met
Lifeplanning. Deze ervaring is in mijn leven echt een verrijking en dit wil ik
graag met klanten gaan bespreken. Ik beloof dat we samen tot andere inzichten
gaan komen. 


Het is geen negatieve kijk op de wereld, maar realiseer je dat he leven op aarde eindig is. Wanneer je jong bent, dan ben je hier hopelijk niet te veel mee bezig. Maar als je net als ik tegen de 50 loopt of als je nog wat oude bent, dan is het goed om hierbij stil te staan. Wat zijn de dingen die jij echt belangrijk vindt, maar die je tot nu toe nog niet aan jezelf hebt geleverd?


Bij deze kwetsbare vraag help ik jou graag verder en ik onderbouw dit met een financiele planning. Ik beloof jou dat er meer mogelijk is dan dat jij nu denkt.


We gaan kijken naar jouw huidige inkomen, naar jouw pensioen, naar jouw uitgaven en naar jouw huidige vermogen. Wat kan jij op korte termijn anders doen, zodat je de dingen kunt doen die voor jou nu zo belangrijk zijn.

Tijd en geld kunnen uiteraard beperkende factoren zijn. Maar de belangrijkste stap is het benoemen van jouw prioriteiten.


Altijd met de gedachte: “wat is er wel mogelijk”?


Vanuit deze gedachte wil ik in het nieuwe jaar met kleine stappen weer gaan starten met Lifeplanning. Wil jij dit ook, kijk dan eens op mijn website https://devosfinanciallifeplanner.nl/.


Als jouw interesse is gewekt, stuur mij dan een berichtje. Dan gaan we samen kijken wat er nu al mogelijk is. 


Bel me op 06-24272890 of kijk op mijn website. 



In de ban van de Barkley

Start Barkley door Laz

Ik vind dat trailrunning en lifeplanning veel overeenkomsten hebben. Hoe gaaf is het dan als een held als Michiel Panhuysen (ook bekend als Mig) een geweldig boek schrijft “in de ban van de Barkley” en dit eigenlijk bevestigt.

Michiel is de enige Nederlander die heeft deelgenomen aan de Barkley. Mocht het zo zijn dat jou dit niets zegt, lees alsjeblieft het boek van Michiel en kijk de documentaire op Netflix (The Barkley Marathons: the race that eats its young). De Barkley is pure cult met al haar rituelen en mystieke setting.

Tijdens een gaaf trailweekend met MudSweatTrails in 2019 in Stoumont heeft Michiel verteld over zijn belevenissen tijdens de Barkley en daarna zijn we in het donker de Ardennen in gegaan. Niet over de paadjes, maar gewoon ergens recht naar boven en vervolgens hard en recht naar beneden. De loper waar ik achteraan rende was Michiel en heel even waande ik mij in de Barkley. Wow, wat was dit tof! Tot ik op mijn snufferd ging en mijn hoofdlamp in een kabbelend riviertje viel. 

In zijn boek schrijft Michiel: “Dat extreme geloop van je had een hoge prijs, het kostte je je relatie, zou een vriend later tegen me zeggen. Een confronterende opmerking. We raakten van elkaar verwijderd. Ik weet niet of het lopen de oorzaak was van de relatiebreuk. Het kan ook zijn dat onze uitdovende relatie heeft geleid tot een ultrazoektocht naar antwoorden op levensvragenDe Barkley brengt de essentie van de dingen die ertoe doen tot de basis. Het is die minimalistische schoonheid, de naakte kern, die de Barkley beautiful in simplicity maakt”.

Michiel stelt (vrij vertaald) dat we nu in een zeer gereguleerde samenleving leven waarin we nauwelijks gewend zijn om te dealen
met omstandigheden waarin we minder comfort hebben. Ik vind dat dit nu goed tot uiting komt in deze Corona periode. Zie ook mijn eerdere blog over Corona. 

Ultralopers reageren op die staat van permanent gemak door af en toe het ongemak op te zoeken om te bepalen wie of wat zij zijn. Evolutions happens because of difficult situations. It’s not about getting in a bad situation, it’s about getting over it”.

Lopers leiden vaak een gezond leven. Ze letten op hun voeding, zijn soms vegetarisch of veganistisch en gaan bewust om met alcohol.
Dit laatste betekent soms overigens ook in de ochtend (na een nachtloop) een La Chouffe of een ander zwaar en lekker biertje. Het is een rauw wereldje.

Trailrunners zijn doordouwers, zijn zelfredzaam, houden van
de natuur en zijn gewend om te dealen met de omstandigheden die ze onderweg tegenkomen. Ze weten exact wat ze moeten trainen qua kilometers en hoogtemeters om fris en fruitig aan de start te staan bij mooie trailwedstrijden in binnen- en buitenland.

Maar hoe staan zij verder in het leven? Wat vinden zij naast
lopen nog meer belangrijk in hun leven? En hoe stellen ze hun prioriteiten in relatie tot werk, gezin, vrienden etc? Exact de levensvragen die Michiel zichzelf stelt in zijn boek. Eigenlijk geldt voor iedereen om stil te staan bij dit soort vragen en dit doen we veel te weinig.

Als financial lifeplanner ga ik graag met jou in gesprek. Of
je nu een trailrunner bent of als je al moe wordt van een wandeling. Niet alleen om een voor jou ideaal leven te schetsen maar ook om de financiële gevolgen inzichtelijk te maken. Tof toch?

Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.