Evolutie

Water is uiteindelijk sterker dan steen, dus zachtheid wint het altijd van hardheid. De evolutie is niet gebaseerd op de survival of the fittest, maar op de survival of the friendliest.

We zijn als mens misbaarder dan we durven te denken. Er zijn meerdere menssoorten geweest dan er nu nog over zijn. En dat zijn niet de sterkste soorten. De Neanderthaler was groter en sterker dan wij (de homo sapiens) en toch bestaat de homo sapiens nog en de Neanderthaler niet meer. 

Dat geldt ook voor het dierenrijk. Zo is de afschrikwekkende wolf geworden tot onze geliefde huisvriend, de hond. 

Terug naar de titel: wat wil je zijn: een ei of een aardappel? Dat kijkt misschien een rare vraag maar het gaar erom dat een ei en een aardappel anders reageren in dezelfde omgeving. Net als mensen. In kokend water wordt een ei hard en een aardappel zacht. Waar de aardappel en het ei geen keuze hebben, heb jij dat wel. Aan jou is de keuze: wil je hard of zacht zijn? Of kan het allebei zijn:  de kracht van de kwetsbaarheid, zoals Brené Brown fantastisch mooi beschrijft in haar boek.

Een ander boek wat ook ingaat op de kracht van de kwetsbaarheid is het boek  “De tweede berg” van David Brooks. De afgelopen 2 jaar heb ik ruim 70 boeken gelezen. Ik maak voor mezelf van elk boek een uittreksel en ik houd bij wat ik van deze boeken vind. Ik heb alle titels een onder elkaar gezet en  dan komt er vanzelf een boek op één te staan. Toen ik dit boek gelezen had kwam hij met stip op één binnen. Dit boek gaat over twee bergen. De eerste berg symbool voor de westerse wereld: ik, prestatie, zie mij is, succesvol, maakbaar etc. Na de top van de eerste berg kom je door een val in de vallei. Jouw eerste reactie is om op de snelste manier weer op die eerste top te komen, maar daar ga je nooit meer komen. Want jouw ervaring van die val is niet weg te poetsen. Die
val kan alles zijn (ontslag, huwelijk dat strandt, ziekte enz).

Dus in plaats van de val te ontkennen en weer naar de eerste top te lopen, loop je verder door de vallei en zie je om de bocht een nog mooiere bergtop, die je eerder niet kon zien. Je wilt de tweede berg beklimmen en wat je meeneemt is de eerste bergtop en de keiharde val die je hebt gemaakt. 


Op de tweede bergtop gaat het meer om jou in relatie tot anderen en om jouw
kwetsbaarheid en om het besef dat jij het niet alleen kunt doen en dat je het
niet alleen hoeft te doen.  Je vraagt anderen om hulp, je accepteert die hulp en je past toe wat jij hebt geleerd. Op deze manier ontdek je nieuwe dingen, nieuwe paden en nieuwe inzichten en ben je niet alleen meer op zoek naar bevestiging van alles wat jij al denkt te weten. Je traint jouw  perspectivische lenigheid (Lammert Kamphuis) zodat je openstaat om zaken op een andere manier bekijken: van de weestand in de leerstand.

Kortom: je kwetsbaarheid kan juist je kracht zijn. Durf los te laten, hulp te vragen en ga ontdekken, leren en ontwikkelen. Heb je ook zin om deze reis aan te gaan, neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking en ik trakteer jou op een lunch.

 Leestip: lees ook zeker mijn blog op mijn website over ingewikkeld.

Blogs
– De Vos Financial Lifeplanner
 


Evolutie Meer lezen »

In-gewikkeld

Ingewikkeld en ontwikkelen We zijn ons vaak niet bewust van de woorden de we gebruiken en wat ze echt betekenen. De woorden die jij kiest en die jij gebruikt, die doen er toe. Zo is bewustzijn een alledaags woord wat we vaak niet bewust gebruiken. Tijdens een BHV-training moest ik ooit een pijnprikkel geven aan een lotus-slachtoffer om te bepalen of de persoon bij bewustzijn was. Maar waar heb je het dan eigenlijk over? Bewustzijn betekent bewust in het hier en nu zijn. Je leeft in het hier en nu, dus niet in het verre verleden of in de verre toekomst. Beide kan je niet beïnvloeden, dus alles wat er is, is in het hier en nu. Later is nu is een prachtig nummer van De Dijk, de tekst is lifeplanning in het kwadraat. Andere voorbeelden zijn de woorden “ingewikkeld” en “ontwikkelen”. Ook die woorden worden vaak gebruikt. Heb jij wel eens stilgestaan bij de echte betekenis van deze alledaagse woorden? Ingewikkeld betekent letterlijk dat jij je zelf hebt in-gewikkeld in een beschermlaag. Deze laag is misschien voor jou inmiddels net zo “giftig” als de pfas in jouw Tefalplan en bestaat uit jouw gewoontes, jouw overtuigingen en uit jouw comfortzone. Het voelt vertrouwd en comfortabel voor jou. Je kent dit allemaal al heel lang en je ziet dit als jouw waarheid. Vaak voelen mensen de neiging om anderen te overtuigen van hun waarheid. Dit kan leiden tot frustratie en boosheid. Jij begrijpt werkelijk niet dat anderen jou niet begrijpen. Je bent vergeten dat jouw waarheid niet DE waarheid is maar slechts jouw waarheid. Besef dat je de ander niet echt kunt kennen. In plaats van jouw zienswijze te verdedigen en anderen op te leggen, kan jij ook kiezen om jezelf te blijven verwonderen. Jij erkent dat je niet alles (beter) weet en je staat open voor andere standpunten. Dit is de kern van filosofie: erkennen dat jij niet alles weet en openstaan voor andere meningen en overtuigingen. Als jij verdedigt wat jij al weet, dan leer je niets meer en zit je vooral in de weerstand en dit leidt vaak tot boosheid, frustratie en tot het gevoel dat je niet gehoord en gezien wordt en dat je wordt genegeerd. Als je in de leerstand wilt komen, dan kan jij je laten verwonderen door de zienswijze van anderen. Jij gaat van een fixed mindset naar een growth mindset. Door te filosoferen leer je perspectivistisch te denken, om niet vast te houden aan een waarheid maar situaties vanuit verschillende perspectieven te beschouwen. Je erkent dat je weet wat je weet en niet weet wat je niet weet. Het vergt inzet, moed en lef om hetgeen jij tot nu toe voor waar hebt aangenomen ter discussie te stellen. Begin met jouw masker af te zetten, met jouw beschermlaag neer te halen en stap jouw comfortzone uit op weg naar nieuw plekken. Ont-wikkelen. Spannend? Ja. Vernieuwend? Ja. Sta jij open voor andere perspectieven ook op je eigen leven? Wil jij ontdekken wat jij echt belangrijk vindt in jouw leven, neem dan nu contact met op.

In-gewikkeld Meer lezen »

Oplossingsgerichtheid

Ruim twee jaar geleden zei één van mijn therapeuten in Rijndam Revalidatiecentrum al: “jouw oplossingsgerichtheid gaat jou ver brengen”. Dit heeft zij heel goed gezien. Lees hieronder verder.


Als jou iets ergs overkomt, heb je grofweg twee manieren om hiermee om te gaan.
De eerste manier is dat jij kiest voor de rol van het slachtoffer. Je denkt dan dat alle ellende alleen jou overkomt en dat men altijd jou uitkiest. Je hebt dan zelfmedelijden en je gaat in een hoekje zitten huilen.

De tweede manier is dat jij kiest voor eigenaarschap. Jij kiest de rol van de regisseur, van de architect in plaats van de uitvoerder van jouw levensproject. Je neemt verantwoordelijkheid en je omarmt jouw lot (amor fati).
In de stoïcijnse filosofie wordt vaak de volgende metafoor gebruikt. Met surfen kan je klagen over de golfen, maar je kunt ook beter leren surfen. Jij bepaalt niet de richting van de wind, maar je kunt wel leren er beter meer om te gaan.
Stel dat je in zee wordt meegedreven door de aflandige stroom. Je kunt dan tegen de stroom in zwemmen, maar dan raak je zeker uitgeput en zal je uiteindelijk verliezen. Wat je wellicht beter kan doen, is je overgeven aan de stroom en zeer waarschijnlijk word je later met een kleine omweg door de stroom weer keurig naar het strand gebracht: go with the flow. Nee, dit berekent niet dat je met alle winden meewaait en geen eigen mening of route hebt. Dit betekent dat je slim genoeg bent om te beseffen dat jij niet alles weet en dat je niet altijd sterk hoeft te zijn om ergens te komen. Vaak is de kracht van jouw kwetsbare houding veel groter. Als jij beseft dat je van anderen kunt leren, dan word je een rijker mens in plaats van dat je alleen maar jouw mening aan het verdedigen bent.
Ik lees veel en pas deze week zag ik bewust welk boek ik nu lees: “oplossingsgericht coachen”. Wow, waar ik blijkbaar goed in ben, is een bestaande stroming in het coachen. Niet gek dat dit boek mij heel erg aanspreekt.

Alles lijkt nu samen te komen. Sinds kort weet ik van het UWV dat ik volledig en duurzaam arbeidsongeschikt ben. Al lang geleden heb ik hierover een blog geschreven. Ik ben niet mijn arbeidsongeschiktheidspercentage, ik heb een arbeidsongeschiktheidspercentage. Ik kan heel veel, alleen anders dan ooit tevoren.
Als financial lifeplanner coach ik nu mensen die vastlopen in hun leven en dit zich realiseren dat ze iets willen veranderen. In de loop van het proces wordt hen duidelijker wat ze precies willen. Ze transformeren van de rol van de uitvoerder van hun leven naar de architect van hun leven. Ik ben dankbaar dat ik dit voor hen mag betekenen.

Oplossingsgerichtheid Meer lezen »

AO % 100%, volledig en duurzaam

per 28 oktober 2023 is het officieel: volledig en duurzaam arbeidsongeschikt.

Tot hier en nu verder

In twee jaar heb ik ruim 60 boeken gelezen. Ik heb hier veel aan in mijn dagelijkse leven. Ik zeg dat ik accepteer dat ik NAH heb. Maar in mijn gedrag wil ik bewijzen dat ik nog heel veel wel kan (en dat kan ik ook). MAAR, ik ben ik erachter gekomen dat mijn boosheid, verdriet en frustratie komen omdat ik nog steeds wil dat er niets is veranderd. Mijn leven is enorm veranderd door NAH en hopelijk voelt het over een tijdje als een verrijking dat dit mij is overkomen.

Positieve veranderingen zijn dat ik dankbaar ben voor alles en iedereen die lief voor mij is en dat ik dingen niet meer vanzelfsprekend vind. Ik leef veel bewuster en ik weet heel goed dat mijn ziekte veel erger had kunnen aflopen. Ik ben vooral blij en dankbaar. Ondanks dat ik nu al ruim twee jaar elke dag te maken heb met een aangetaste balans. In mijn gedrag wil ik toch even een financiële planning maken of een toffe presentatie. Maar dit is echt veranderd: dit kost mij zoveel moeite, tijd en energie dat ik dit niet even kan doen. Ik weet dit, ik voel dit, maar ik doe dit nog niet goed.

Eerder schreef ik onderstaande tekst en omdat dit nog steeds zeer actueel is, herhaal ik het:
Iemand heeft voor mij bepaald wat mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (AO%) is. Dit is voor mij heel belangrijk, maar ook weer niet. Ik ben niet mijn AO%, ik heb straks een AO%. Ik ben veel meer. Ik ben Dennis, die gast van plan D+, die altijd denkt en doet hoe het wel kan. Ik heb geen enkele controle over wat mij allemaal overkomt in het leven, maar ik heb 100% invloed op hoe ik hiermee omga en dit is voor mij heel goed nieuws. 

Revalideren is ………..(voor mij) balanceren op een dun lijntje, dat continu ergens anders komt te liggen. Erop en erover en dan doe ik een stapje terug om vervolgens twee stapjes vooruit te zetten. Ik kies mijn route, mijn pad en ik vraag om hulp en ik aanvaard die hulp want revalideren doe ik niet alleen. Ik heb vertrouwen in mijn lijf en ik luister niet te veel naar mijn hoofd, want mijn lijf is er 100% voor mij en mijn hoofd probeert mij te overtuigen om te doen wat anderen van mij verwachten. Van de stoïcijnse filosofie heb ik geleerd dat ik op mijn AO% 0% invloed heb en dus laat ik het los. Zodra ik het AO% heb gehad, deal ik met deze situatie en maak ik er voor mij weer het beste van.

100% duurzaam arbeidsongeschikt
Dit is niet heel fijn om te horen of toch wel? De keuze is aan mij en dat is het goede nieuws. Ander goed nieuws is dat ik in de IVA kom (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

Onder dit label (of oordeel van het UWV*) kan ik gebukt gaan en mezelf aanpraten:
 – dat ik niks kan.
 – dat ik geen nuttige dingen doe.
 – dat ik een profiteur ben.
Maar ik kies ervoor om ermee te dealen en:
 – dankbaar te zijn dat ik in een geweldig land woon met dit soort voorzieningen.
 – veel te sporten.
 – te onderzoeken wat ik allemaal wel kan.
 – iets moois te maken van mijn eigen bedrijf.
 – nieuwe mensen te ontmoeten.
 – creatief te zijn (ik heb al een spel gemaakt en ik ben een boek aan het schrijven).

Het blijft voor mij vallen en opstaan, leren en op mijn muil gaan doordat ik te veel doe. Eens komt de dag dat ik echt berust dat ik hersenletsel heb. Door al dat lezen leer ik veel over de werking van de hersenen en dit is hoopvol voor mensen met en zonder hersenletsel.

De hersenen zijn bereid om nieuwe dingen te leren en om nieuwe dingen te doen. Maar we kiezen vaak onbewust voor de al bekende weg. Zelfs als dit het pad is dat jou niet heel gelukkig maakt. Net als ik heb jij de keuze om met de situatie te dealen, iets anders te gaan doen. Het is niet makkelijk, maar het kan wel.

Wil jij weten voelen hoe het is buiten jouw comfortzone en ervaren wat ik voor jou kan betekenen? Mail mij dan (dennis@devosfinanciallifeplanner.nl) en je ontvangt van mij een korte vragenlijst. Vul de vragenlijst in en mail jouw antwoorden aan mij. Dan gaan we samen kijken wat we gaan doen.

*1) Het UWV kijkt vooral naar wat ik niet kan in een arbeidsrelatie en ik kijk vooral naar wat ik wel kan doen in mijn eigen onderneming (100 % geschikt als zelfstandig ondernemer).

AO % 100%, volledig en duurzaam Meer lezen »

AO % !?


Revalideren is……..(voor mij) 

Balanceren op een dun lijntje

dat continu ergens anders komt te liggen.

Erop en erover en dan

doe ik een stapje terug om

vervolgen twee stapjes vooruit te zetten.

Ik kies mijn route, mijn pad

en ik vraag om hulp en ik aanvaard die hulp want

revalideren doe ik niet alleen.

 

Ik heb vertrouwen in mijn lijf

en ik luister niet te veel naar mijn hoofd,

want mijn lijf is er 100% voor mij en

mijn hoofd probeert mij te overtuigen

om te doen wat anderen van mij verwachten.

Binnenkort zal iemand voor mij bepalen

wat mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (ao %) is.

 

Dit is voor mij heel belangrijk, maar ook weer niet.

Ik ben niet mijn arbeidsongeschiktheidspercentage,

Ik heb straks een arbeidsongeschiktheidspercentage.

Maar ik ben veel meer.

Ik ben Dennis, die gast van plan D,

Die altijd denkt en doet hoe het wel kan.

 

Van de stoïcijnse filosofie heb ik geleerd

dat ik op mijn AO% 0% invloed heb

en dus laat ik het los.

Ik berust erin.

 

Zodra ik het ao% heb gekregen

deal ik met deze situatie

en maak ik er voor mij weer het beste van.

 

Ik heb geen enkele controle over

wat mij allemaal overkomt in het leven

maar ik heb 100% invloed op hoe ik hiermee omga

en dit is voor mij heel goed nieuws.

 

Wil jij weten of ik iets voor jou kan betekenen?

Mail mij dan (dennis@devosfinanciallifeplanner.nl) en je ontvangt van mij een korte vragenlijst.

Vul dan de vragenlijst in en mail jouw antwoorden aan mij. Dan gaan we samen kijken wat we gaan doen. 


AO % !? Meer lezen »

Podcast: less is more

Podcast: less is more

Al jaren weet ik wat een podcast is. Al jaren maakt Vriend Rik podcasts. Al jaren zeg ik dat ik geen tijd heb om er naar te luisteren en dat het niet echt iets voor mij is. Maar dat ik ooit weleens ga luisteren. Dit laatste klinkt niet echt vastberaden. 

En wie mij echt kent, weet dat ik zeker vastberaden ben. Geïnspireerd door Kamp van Koningsbrugge en vooral door Raymond Klaassens: “wil je het echt of een beetje echt?” Omdat ik het echt wil, heb ik in één keer de hele serie van Kunstmaffia geluisterd.

In de huidige tijd waarin “druk-zijn” de maatstaf lijkt, is het geweldig om deze podcast te luisteren: less is more. Heel even dacht ik “dit is saai, alleen geluid en geen beeld”, maar het is heerlijk: alleen luisteren en verder geen afleiding. Even lekker mijmeren (het vergeten woord van tegenwoordig).

De kunst van het niets doen, zijn we vergeten. We staan altijd aan en we zoeken altijd afleiding. Omdat we bang zijn voor de rust, want is er eindelijk rust in je hoofd, dan gaat ineens je hart spreken. Als er even niets te doen is en we even moet wachten. Pakken we massaal de telefoon om lekker te “ontspannen”. Maar voor je brein is de telefoon geen ontspanning, maar acteren op hoog cognitief niveau. Het is dus niet gek, dat we zo moe zijn.

Wil je dit veranderen, begin dan met het luisteren naar de podcasts van Rik Bouman. Binnenkort ga ik met Rik wandelen en gaat hij mijn verhaal opnemen. Later meer! Tot hier en NU verder.

Podcast: less is more Meer lezen »

Heb je het lef om kwetsbaar te zijn?

Wat wil je zijn, een ei of een aardappel?

Ik heb mezelf de afgelopen 40 jaar het volgende wijs gemaakt:
– wees sterk
– wees slimmer dan de rest
– wees zelfverzekerd
– wees stoer
– doe je best
– doe alles zelf
Want als ik dit allemaal doe dan kom ik er wel. Inmiddels ben ik 50 jaar en deze wijsheden hebben mij ver gebracht.

Tot hier en nu…..verder.
Heb ik het lef om kwetsbaar te zijn? JA.

Want als je kwetsbaar durft te zijn dan besef je dat jouw waarheid niet DE waarheid is, maar slechts EEN waarheid, een mening. En als je kwetsbaar durft te zijn, dan ben je ontvankelijk voor andere overtuigingen en andere zienswijzen en dan groei je verder als persoon. Dat is pas stoer en oh zo leerzaam.
Tijdens mijn revalidatie leer ik ongelofelijk veel en hoe klote de situatie ook is, ik groei hierdoor als mens. Ik ben actief bezig in de top van de piramide van Maslow (zelfontwikkeling). In de top kom je pas als de bredere basis op orde is.
Deze week ben ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn waarden en overtuigingen die ik de afgelopen 7 jaren (lees 40) belangrijk vond, zijn NU voor mij minder belangrijk en ik verwacht ook dat deze over 7 jaren minder belangrijk zijn en dat er andere waarden en overtuigingen voor terug komen. (Riasoc model van Dr John Holland)

Het is prima om kwetsbaar te zijn en om wat meer te twijfelen, want dan schreeuw je wat minder en luister je meer naar anderen. Want in plaats van jouw mening te verkondigen en anderen te overtuigen van jouw gelijk, is het veel fijner om naar anderen te luisteren en later na te denken of jij hier iets aan hebt.

Toelichting bij de afbeelding: een aardappel wordt zacht in kokend water, een ei wordt hard in kokend water. Ik ben niet goed in natuurkunde maar materie reageert anders op dezelfde omstandigheid. Waar kies jij voor? Wil je een hard ei zijn of een zachte aardappel?
Tot hier en NU verder.

Heb je het lef om kwetsbaar te zijn? Meer lezen »

Steile leercurve

Wat heb ik het afgelopen jaar veel geleerd.

Ik weet inmiddels dat ik:

– beter niet in de avond kan afspreken.

– beter niet zelf naar de afspraak toe moet rijden.

– beter niet via Teams kan werken als ik de persoon nog niet
ken.

– beter niet meerdere afspraken op één dag moet doen.

– een afspraak kan verzetten als ik mij niet goed voel.

– de lat voor mezelf niet onmenselijk hoog moet leggen.

– mijn streven naar perfectie en veel onder controle willen hebben
mij  meer frustreert dan dat het mij
oplevert. Ik stop hier dus mee. Goed is goed genoeg.

– door kleine stapjes te nemen er ook kom.

– nog steeds als zelfstandig ondernemer aan de slag wil zodat
ik volledig kan werken zoals ik dit wil / kan.

– iets gewoon nog een keer probeer als het de eerste keer niet
lukt zoals ik wil.

– hulp van anderen nodig heb.

Steile leercurve Meer lezen »

Opgeladen batterij

De vlag kan uit: mijn body batterij van mijn Garmin Fenix 6X pro is eindelijk
weer 100%. Menig arts en therapeut heeft mij in willen prenten dat mijn
batterij sneller leegloopt, langzamer volloopt en wellicht zelfs niet meer
volledig oplaadt. 

Zo is mij ook verteld dat mijn filter in mijn hersenen nu
niet meer volledig werkt. Met een minder goed werkend filter komen geluiden en
emoties harder binnen en hier zou ik minder grip op hebben. Dit zou allemaal
kunnen verbeteren, maar niemand gaf enige garantie…

Mijn filter ben ik gelijk gaan testen toen dit tegen mij werd gezegd. En wat
denk je? Inderdaad, ik had wel degelijk invloed op het filter en dus op mijn
emoties. Ik kon zelf bepalen of ik bij mensen wilde huilen of niet als ze
vroegen hoe het met mij is. Ik kwam erachter dat ik hier 100% invloed op had
door zelf te bepalen wat mijn antwoord was. Als ik geen zin had om bij die
persoon te gaan huilen zei ik “goed hoor, en met jou” en als ik wel behoefte
had om eerlijk en kwetsbaar te zijn kreeg die persoon mijn hele verhaal te
horen en kwamen de tranen vanzelf.

Wat nou geen grip! Wellicht geen controle, maar wel invloed. Ook al heb je 0%
controle over wat je is of nog gaat overkomen, je hebt 100% (!) invloed op hoe
jij hiermee omgaat. Laat je leven niet bepalen door wat anderen jou opleggen,
ga uit van je eigen kracht en invloed, trek je eigen plan. Jij hebt zelf de
regie, jij kan kiezen, wat is jouw Plan D?

Wil je meer lezen, check dan zeker mijn website (– De Vos Financial
Lifeplanner). Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.

Opgeladen batterij Meer lezen »

Hoe is het?

Hoe is het?

Deze vraag wordt mij best vaak gesteld. En wat er na deze
simpele vraag gebeurt, daar kan ik een boek over schrijven, maar ik begin met
deze blog.

Soms is de reactie: “ik weet wat je voelt, want mijn ……..
(vul zelf maar in) heeft dit ook gehad
.” 
Dit vind ik oprecht knap, want ik weet soms zelf niet eens hoe ik mij
voel. Een ander heeft kennelijk spijt van de vraag, want die begint heel
ongemakkelijk heel ergens anders over te praten……….(vul zelf maar in). Of wat
denk je van de vraag “alles goed”?

Terwijl de vraag “hoe is het?” in al haar eenvoud zo goed
is, dat je eigenlijk niet veel meer hoeft te doen dan echt te luisteren. En dat
blijkt vaak heel ingewikkeld. Dan wordt het complex en daar houden mensen niet
van. Als je echt luistert, is het niet nodig je mening te geven, mijn probleem
op te lossen of te  oordelen. Je moet dus
vooral heel veel dingen niet doen en daar heeft het brein juist veel
moeite mee.

Even een klein testje om te bewijzen dat het zo lastig is om
iets niet te doen. Denk maar eens niet aan die roze olifant. Lukt het? Ja, goed
zo! 

Het is goed om te weten dat bijna ieder mens heel goed zelf
in staat is om zijn ideale leven te leiden. Jij hoeft dat niet voor hem in te
vullen, op te lossen en je hoeft er ook niets van te vinden. Laat iedereen in
zijn waarde. Dus stel gewoon die eenvoudige vraag en hanteer de effectieve KOE-methode: Kaken Op Elkaar. Voelt
het ongemakkelijk? Goed zo, dat is namelijk precies de bedoeling. Laat het
ongemak bij jou, zodat de persoon aan wie je het vraagt zijn verhaal kan doen.

Ik vergelijk het zelf met “voetje vrijen”. Hier begin je mee
en je wacht af wat de reactie is. Je gesprekspartner gaat kijken of hij echt
een diepzinnig gesprek met je kan hebben of dat het gaat zoals zo vaak: iemand
stelt jou een vraag en na een volzin of u-bocht gaat het gesprek over de vraagsteller.
Let er maar eens op: dit gebeurt dagelijks. En als jij echt luistert,
dan wil de ander vaak heel graag zijn verhaal aan jou vertellen. Er is eindelijk
iemand die echt luistert, wow!

Probeer het eens en laat je verrassen door de wisselende
reacties. Mensen hebben heel veel behoefte om hun verhaal te vertellen want het
komt bijna nooit voor dat hier echt tijd ruimte voor is. En als het de eerste
keer niet lukt, dan probeer je het later gewoon nog een keer. Als je echte
interesse hebt in hoe het met de ander gaat, dan kan je bijna niets fout doen:
trust the proces.

En nog een uitsmijter: als je met je hart (en niet met je
hoofd)  luistert, dan is het vaak niet nodig
om aantekeningen te maken. 

Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.

Hoe is het? Meer lezen »