AO % 100%, volledig en duurzaam

per 28 oktober 2023 is het officieel: volledig en duurzaam arbeidsongeschikt.

Tot hier en nu verder

In twee jaar heb ik ruim 60 boeken gelezen. Ik heb hier veel aan in mijn dagelijkse leven. Ik zeg dat ik accepteer dat ik NAH heb. Maar in mijn gedrag wil ik bewijzen dat ik nog heel veel wel kan (en dat kan ik ook). MAAR, ik ben ik erachter gekomen dat mijn boosheid, verdriet en frustratie komen omdat ik nog steeds wil dat er niets is veranderd. Mijn leven is enorm veranderd door NAH en hopelijk voelt het over een tijdje als een verrijking dat dit mij is overkomen.

Positieve veranderingen zijn dat ik dankbaar ben voor alles en iedereen die lief voor mij is en dat ik dingen niet meer vanzelfsprekend vind. Ik leef veel bewuster en ik weet heel goed dat mijn ziekte veel erger had kunnen aflopen. Ik ben vooral blij en dankbaar. Ondanks dat ik nu al ruim twee jaar elke dag te maken heb met een aangetaste balans. In mijn gedrag wil ik toch even een financiële planning maken of een toffe presentatie. Maar dit is echt veranderd: dit kost mij zoveel moeite, tijd en energie dat ik dit niet even kan doen. Ik weet dit, ik voel dit, maar ik doe dit nog niet goed.

Eerder schreef ik onderstaande tekst en omdat dit nog steeds zeer actueel is, herhaal ik het:
Iemand heeft voor mij bepaald wat mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (AO%) is. Dit is voor mij heel belangrijk, maar ook weer niet. Ik ben niet mijn AO%, ik heb straks een AO%. Ik ben veel meer. Ik ben Dennis, die gast van plan D+, die altijd denkt en doet hoe het wel kan. Ik heb geen enkele controle over wat mij allemaal overkomt in het leven, maar ik heb 100% invloed op hoe ik hiermee omga en dit is voor mij heel goed nieuws. 

Revalideren is ………..(voor mij) balanceren op een dun lijntje, dat continu ergens anders komt te liggen. Erop en erover en dan doe ik een stapje terug om vervolgens twee stapjes vooruit te zetten. Ik kies mijn route, mijn pad en ik vraag om hulp en ik aanvaard die hulp want revalideren doe ik niet alleen. Ik heb vertrouwen in mijn lijf en ik luister niet te veel naar mijn hoofd, want mijn lijf is er 100% voor mij en mijn hoofd probeert mij te overtuigen om te doen wat anderen van mij verwachten. Van de stoïcijnse filosofie heb ik geleerd dat ik op mijn AO% 0% invloed heb en dus laat ik het los. Zodra ik het AO% heb gehad, deal ik met deze situatie en maak ik er voor mij weer het beste van.

100% duurzaam arbeidsongeschikt
Dit is niet heel fijn om te horen of toch wel? De keuze is aan mij en dat is het goede nieuws. Ander goed nieuws is dat ik in de IVA kom (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

Onder dit label (of oordeel van het UWV*) kan ik gebukt gaan en mezelf aanpraten:
 – dat ik niks kan.
 – dat ik geen nuttige dingen doe.
 – dat ik een profiteur ben.
Maar ik kies ervoor om ermee te dealen en:
 – dankbaar te zijn dat ik in een geweldig land woon met dit soort voorzieningen.
 – veel te sporten.
 – te onderzoeken wat ik allemaal wel kan.
 – iets moois te maken van mijn eigen bedrijf.
 – nieuwe mensen te ontmoeten.
 – creatief te zijn (ik heb al een spel gemaakt en ik ben een boek aan het schrijven).

Het blijft voor mij vallen en opstaan, leren en op mijn muil gaan doordat ik te veel doe. Eens komt de dag dat ik echt berust dat ik hersenletsel heb. Door al dat lezen leer ik veel over de werking van de hersenen en dit is hoopvol voor mensen met en zonder hersenletsel.

De hersenen zijn bereid om nieuwe dingen te leren en om nieuwe dingen te doen. Maar we kiezen vaak onbewust voor de al bekende weg. Zelfs als dit het pad is dat jou niet heel gelukkig maakt. Net als ik heb jij de keuze om met de situatie te dealen, iets anders te gaan doen. Het is niet makkelijk, maar het kan wel.

Wil jij weten voelen hoe het is buiten jouw comfortzone en ervaren wat ik voor jou kan betekenen? Mail mij dan (dennis@devosfinanciallifeplanner.nl) en je ontvangt van mij een korte vragenlijst. Vul de vragenlijst in en mail jouw antwoorden aan mij. Dan gaan we samen kijken wat we gaan doen.

*1) Het UWV kijkt vooral naar wat ik niet kan in een arbeidsrelatie en ik kijk vooral naar wat ik wel kan doen in mijn eigen onderneming (100 % geschikt als zelfstandig ondernemer).