Oplossingsgerichtheid

Ruim twee jaar geleden zei één van mijn therapeuten in Rijndam Revalidatiecentrum al: “jouw oplossingsgerichtheid gaat jou ver brengen”. Dit heeft zij heel goed gezien. Lees hieronder verder.


Als jou iets ergs overkomt, heb je grofweg twee manieren om hiermee om te gaan.
De eerste manier is dat jij kiest voor de rol van het slachtoffer. Je denkt dan dat alle ellende alleen jou overkomt en dat men altijd jou uitkiest. Je hebt dan zelfmedelijden en je gaat in een hoekje zitten huilen.

De tweede manier is dat jij kiest voor eigenaarschap. Jij kiest de rol van de regisseur, van de architect in plaats van de uitvoerder van jouw levensproject. Je neemt verantwoordelijkheid en je omarmt jouw lot (amor fati).
In de stoïcijnse filosofie wordt vaak de volgende metafoor gebruikt. Met surfen kan je klagen over de golfen, maar je kunt ook beter leren surfen. Jij bepaalt niet de richting van de wind, maar je kunt wel leren er beter meer om te gaan.
Stel dat je in zee wordt meegedreven door de aflandige stroom. Je kunt dan tegen de stroom in zwemmen, maar dan raak je zeker uitgeput en zal je uiteindelijk verliezen. Wat je wellicht beter kan doen, is je overgeven aan de stroom en zeer waarschijnlijk word je later met een kleine omweg door de stroom weer keurig naar het strand gebracht: go with the flow. Nee, dit berekent niet dat je met alle winden meewaait en geen eigen mening of route hebt. Dit betekent dat je slim genoeg bent om te beseffen dat jij niet alles weet en dat je niet altijd sterk hoeft te zijn om ergens te komen. Vaak is de kracht van jouw kwetsbare houding veel groter. Als jij beseft dat je van anderen kunt leren, dan word je een rijker mens in plaats van dat je alleen maar jouw mening aan het verdedigen bent.
Ik lees veel en pas deze week zag ik bewust welk boek ik nu lees: “oplossingsgericht coachen”. Wow, waar ik blijkbaar goed in ben, is een bestaande stroming in het coachen. Niet gek dat dit boek mij heel erg aanspreekt.

Alles lijkt nu samen te komen. Sinds kort weet ik van het UWV dat ik volledig en duurzaam arbeidsongeschikt ben. Al lang geleden heb ik hierover een blog geschreven. Ik ben niet mijn arbeidsongeschiktheidspercentage, ik heb een arbeidsongeschiktheidspercentage. Ik kan heel veel, alleen anders dan ooit tevoren.
Als financial lifeplanner coach ik nu mensen die vastlopen in hun leven en dit zich realiseren dat ze iets willen veranderen. In de loop van het proces wordt hen duidelijker wat ze precies willen. Ze transformeren van de rol van de uitvoerder van hun leven naar de architect van hun leven. Ik ben dankbaar dat ik dit voor hen mag betekenen.