Heb je het lef om kwetsbaar te zijn?

Wat wil je zijn, een ei of een aardappel?

Ik heb mezelf de afgelopen 40 jaar het volgende wijs gemaakt:
– wees sterk
– wees slimmer dan de rest
– wees zelfverzekerd
– wees stoer
– doe je best
– doe alles zelf
Want als ik dit allemaal doe dan kom ik er wel. Inmiddels ben ik 50 jaar en deze wijsheden hebben mij ver gebracht.

Tot hier en nu…..verder.
Heb ik het lef om kwetsbaar te zijn? JA.

Want als je kwetsbaar durft te zijn dan besef je dat jouw waarheid niet DE waarheid is, maar slechts EEN waarheid, een mening. En als je kwetsbaar durft te zijn, dan ben je ontvankelijk voor andere overtuigingen en andere zienswijzen en dan groei je verder als persoon. Dat is pas stoer en oh zo leerzaam.
Tijdens mijn revalidatie leer ik ongelofelijk veel en hoe klote de situatie ook is, ik groei hierdoor als mens. Ik ben actief bezig in de top van de piramide van Maslow (zelfontwikkeling). In de top kom je pas als de bredere basis op orde is.
Deze week ben ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn waarden en overtuigingen die ik de afgelopen 7 jaren (lees 40) belangrijk vond, zijn NU voor mij minder belangrijk en ik verwacht ook dat deze over 7 jaren minder belangrijk zijn en dat er andere waarden en overtuigingen voor terug komen. (Riasoc model van Dr John Holland)

Het is prima om kwetsbaar te zijn en om wat meer te twijfelen, want dan schreeuw je wat minder en luister je meer naar anderen. Want in plaats van jouw mening te verkondigen en anderen te overtuigen van jouw gelijk, is het veel fijner om naar anderen te luisteren en later na te denken of jij hier iets aan hebt.

Toelichting bij de afbeelding: een aardappel wordt zacht in kokend water, een ei wordt hard in kokend water. Ik ben niet goed in natuurkunde maar materie reageert anders op dezelfde omstandigheid. Waar kies jij voor? Wil je een hard ei zijn of een zachte aardappel?
Tot hier en NU verder.