Oef, die zag ik niet aankomen

Boksen

Van mijn 15e tot mijn 20e heb ik gebokst op de boksschool van de legendarische Theo Huizenaar, de trainer van Bep van Klaveren. Heel af en toe liep ik wel eens tegen een linkerhoek op of tegen een forse rechtse directe.

Dit gevoel had ik een paar weken geleden ook, toen uit het niets mijn werkgever een forse reorganisatie aankondigde waardoor ik per 1 juli geen baan meer heb. Oef, die zag ik niet aankomen.

En dan word je getest als mens en als lifeplanner. Hoe ga ik hier mee om? Gevoelens van boosheid en frustratie zijn mij niet vreemd. Net als teleurstelling, verdriet en ongeloof. Voor even sta ik mij toe om hierin te zwelgen met medelijden. Andere gevoelens als veerkracht en strijdlust ken ik gelukkig ook.

Al heel snel kom ik in de modus en hoe nu verder? Ik zit vol ideeën en ik ga er voor om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Ben ik een rasechte ondernemer? Ik denk het niet omdat ik al bijna 25 jaar bij banken heb gewerkt. Maar ik ben wel ondernemend, pro-actief en een hele goede private banker / financieel planner die veel voor zijn klanten kan betekenen.

De afgelopen tijd heb ik met veel mensen gesproken die mij verder kunnen en willen helpen. In elk gesprek hoor ik weer andere dingen en pas ik mijn plan verder aan. Ik ben niet naïef en weet dat ik geen baan voor het leven heb bij een werkgever in de financiële sector. Maar tot nu toe heb ik altijd zelf de keuze gemaakt om voor een andere werkgever te gaan werken. Nu wordt deze keuze voor mij gemaakt. Wie mij een beetje kent, weet dat ik hier veel moeite mee heb. Ik kies namelijk al mijn hele leven mijn eigen pad. Letterlijk
en figuurlijk.

Ik voelde mij na deze mededeling als een bal in een flipperkast die heen en weer wordt geslingerd tussen angst en vrees, tussen hoop en
overtuiging. De flipperkast sloeg zelfs even op tilt.  

Ondanks de onzekerheid over het slagen van mijn onderneming en dus over de hoogte van mijn inkomen de komende tijd, is dit een enorme kans om een nieuwe weg in te slaan. Ik zie dit nu als het ultieme moment om mijn ideale leven te creëren. Puur door stil te staan bij de vraag: “hoe wil ik mijn leven en mijn werk vormgeven”?  

Als ik 70 uur per week wil werken dan heb ik misschien wel 70 – 80 klanten nodig. Maar als ik 4 dagen in de week aan mijn onderneming wil besteden, dan heb ik wellicht 30 klanten nodig. Zo ontstaat er ruimte om andere dingen te ontdekken of is er nog meer tijd om te sporten.

Wellicht vraag je je af of ik een geldboom in de tuin heb staan of dat ik enorme buffers heb om kennelijk te kunnen kiezen om slechts 4 dagen in de week te werken. Nou nee hoor, maar dit heeft wel alles te maken met eerder gemaakte keuzes. We wonen namelijk in een prima huis, maar het is geen villa of een enorm grote woning. Hierdoor hebben we nu geen mega hypotheek en is er dus ruimte om dit soort keuzes te maken.

Hoe financieel fit ben jij en heb jij grip op jouw vermogen? Naast lifeplanner ben ik ook financieel planner en ik maak graag voor jou een financieel plan zodat jij financieel fitter wordt en meer grip hebt op jouw (financiële) toekomst.

Wat is jouw reactie bij tegenslagen?

Bevriezen / Vluchten / Vechten