In de ban van de Barkley

Start Barkley door Laz

Ik vind dat trailrunning en lifeplanning veel overeenkomsten hebben. Hoe gaaf is het dan als een held als Michiel Panhuysen (ook bekend als Mig) een geweldig boek schrijft “in de ban van de Barkley” en dit eigenlijk bevestigt.

Michiel is de enige Nederlander die heeft deelgenomen aan de Barkley. Mocht het zo zijn dat jou dit niets zegt, lees alsjeblieft het boek van Michiel en kijk de documentaire op Netflix (The Barkley Marathons: the race that eats its young). De Barkley is pure cult met al haar rituelen en mystieke setting.

Tijdens een gaaf trailweekend met MudSweatTrails in 2019 in Stoumont heeft Michiel verteld over zijn belevenissen tijdens de Barkley en daarna zijn we in het donker de Ardennen in gegaan. Niet over de paadjes, maar gewoon ergens recht naar boven en vervolgens hard en recht naar beneden. De loper waar ik achteraan rende was Michiel en heel even waande ik mij in de Barkley. Wow, wat was dit tof! Tot ik op mijn snufferd ging en mijn hoofdlamp in een kabbelend riviertje viel. 

In zijn boek schrijft Michiel: “Dat extreme geloop van je had een hoge prijs, het kostte je je relatie, zou een vriend later tegen me zeggen. Een confronterende opmerking. We raakten van elkaar verwijderd. Ik weet niet of het lopen de oorzaak was van de relatiebreuk. Het kan ook zijn dat onze uitdovende relatie heeft geleid tot een ultrazoektocht naar antwoorden op levensvragenDe Barkley brengt de essentie van de dingen die ertoe doen tot de basis. Het is die minimalistische schoonheid, de naakte kern, die de Barkley beautiful in simplicity maakt”.

Michiel stelt (vrij vertaald) dat we nu in een zeer gereguleerde samenleving leven waarin we nauwelijks gewend zijn om te dealen
met omstandigheden waarin we minder comfort hebben. Ik vind dat dit nu goed tot uiting komt in deze Corona periode. Zie ook mijn eerdere blog over Corona. 

Ultralopers reageren op die staat van permanent gemak door af en toe het ongemak op te zoeken om te bepalen wie of wat zij zijn. Evolutions happens because of difficult situations. It’s not about getting in a bad situation, it’s about getting over it”.

Lopers leiden vaak een gezond leven. Ze letten op hun voeding, zijn soms vegetarisch of veganistisch en gaan bewust om met alcohol.
Dit laatste betekent soms overigens ook in de ochtend (na een nachtloop) een La Chouffe of een ander zwaar en lekker biertje. Het is een rauw wereldje.

Trailrunners zijn doordouwers, zijn zelfredzaam, houden van
de natuur en zijn gewend om te dealen met de omstandigheden die ze onderweg tegenkomen. Ze weten exact wat ze moeten trainen qua kilometers en hoogtemeters om fris en fruitig aan de start te staan bij mooie trailwedstrijden in binnen- en buitenland.

Maar hoe staan zij verder in het leven? Wat vinden zij naast
lopen nog meer belangrijk in hun leven? En hoe stellen ze hun prioriteiten in relatie tot werk, gezin, vrienden etc? Exact de levensvragen die Michiel zichzelf stelt in zijn boek. Eigenlijk geldt voor iedereen om stil te staan bij dit soort vragen en dit doen we veel te weinig.

Als financial lifeplanner ga ik graag met jou in gesprek. Of
je nu een trailrunner bent of als je al moe wordt van een wandeling. Niet alleen om een voor jou ideaal leven te schetsen maar ook om de financiële gevolgen inzichtelijk te maken. Tof toch?

Bel me op 06-24272890 of kijk verder op mijn website.