De waarde van geld

Geld, wat is dat eigenlijk? Wellicht een rare vraag voor iemand die al weer meer dan 20 jaar werkt in de financiële sector. Geld heeft een bepaalde waarde die wij met elkaar hebben afgesproken en waarvan je weet dat iedereen dit geld accepteert. Dat is bijvoorbeeld niet zo met bitcoins.

De laatste jaren is de rente op spaarrekeningen erg laag en sinds een paar weken zelfs negatief als je grote bedragen op de rekening hebt staan. Ik merk dat mensen hier behoorlijk chagrijnig van worden en ik kan dat goed begrijpen. In maart zijn de beurzen flink in waarde gedaald en ook dit heeft impact op de gemoedstoestand van mensen. Maar wat is voor jou persoonlijk de waarde van het geld? Ben je nu weer gelukkiger omdat de beurzen weer grotendeels zijn hersteld? Terwijl je in de tussentijd wellicht niets met dit geld hebt gedaan. 

Je kunt je dan afvragen wat de rol van geld is in jouw leven. Geld krijgt namelijk pas echt waarde als jij er mee doet waar je blij of vrolijk van wordt. Kortom, jij bent de persoon die de waarde van geld zelf kan bepalen.

Stel dat jij veel geld op de spaarrekening hebt staan en je wordt niet vrolijk van de negatieve rente, ga er dan dingen mee doen die jou gelukkig maken. En denk dan zeker niet alleen aan materiele zaken als een vakantiewoning, een boot of een nog grotere boot of een vette motor om op die manier de sluimerende midlife-crisis te voorkomen. Wellicht vind je het fijn om jonge ondernemers te ondersteunen, financieel maar zeker ook met jouw kennis en ervaring. Of word je heel gelukkig om te gaan voorlezen op de school van jouw kind of kleinkind. Je zult merken dat geld vaak niet de belemmerende factor is.  

Als je niet veel geld hebt, mag je dromen van het winnen van de hoofdprijs van de loterij en wat zou je dan met dit geld doen? Helaas is die kans zo klein dat je eigenlijk niet vaak de moeite en tijd neemt om hier goed over na te denken. Wat zou je anders gaan doen en waar blijf je vooral mee doorgaan? 

Ik heb de overtuiging en ervaring dat als je bepaalde dingen echt wilt dat er altijd een mogelijkheid is om tenminste een deel hiervan te realiseren. Hopelijk ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over jouw persoonlijke lifeplan. Mocht de investering in jezelf een probleem zijn, schroom dan zeker niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *