Moeder Natuur

Herfst naar buiten

Toen we dit jaar bijna niets meer mochten doen door Corona, zag ik steeds meer mensen een rondje wandelen in de wijk of zelfs in de polder. Wow….mensen ontdekten hoe fijn het is om een frisse neus te halen. Op ca 3 km vanaf de Vinex wijk waar ik woon zijn de Rhoonse Grienden. Ik durf te stellen dat 90% van de bewoners daar nog nooit is geweest. Terwijl het echt schitterende natuur is. In elk jaargetijde is het daar telkens weer een verrassing.

Uit veel onderzoek blijkt dat de natuur op ons een heilzame werking heeft en je hoeft er eigenlijk niets voor te doen, behalve in de natuur te zijn. Gewoon daar een half uurtje wandelen heeft al direct effect op je gemoedstoestand en je bloeddruk. Je wordt omringd door fluitende vogels, hoort de wind door de bomen. Ziet een kabbelend beekje of al het andere dat Moeder Natuur jou gratis aanbiedt.

En wat een contrast is dat met een gewone werkdag zoals we die “vroeger” hadden. We gingen met de auto de kinderen naar de crèche of naar school brengen. Daarna op het drukste moment van de dag naar het werk. De hele dag zitten op je luie kont. Met als sfeerverlichting TL-buizen. Vaak kan er geen raam open en zit je dus in een lucht circulatiesysteem. In de avond weer met dezelfde stress naar huis, boodschappen doen, koken, kinderen naar bed en dan nog even voor de buis hangen.

Met de donkere dagen op komst en een lockdown-light ligt de kans op een sombere gemoedstoestand of winterdip op de loer. Mocht je deze klachten heel erg hebben dan kan ik je uiteraard niet helpen. Wellicht kan je dit voorkomen door gewoon lekker naar buiten te gaan.

Hoe is het te verklaren dat er in de Westerse wereld veel burn-out klachten zijn. Terwijl mensen die niets hebben, uiteraard wel stress ervaren maar veelal geen burn-out hebben.

Buiten geniet je van de natuur en ga je de dagelijkse beslommeringen relativeren. Je komt tot creatieve gedachten en je komt vaak frisser, fruitiger en positiever thuis. Moe na een werkdag is echt een andere moeheid dan wanneer je buiten gaat wandelen of hardlopen.

Als trailrunner kom ik gelukkig erg vaak in de natuur. Heb je enig idee hoe lekker het is om af en toe in de plassen te stampen. Of een rivier in de Ardennen over te steken met water tot aan je middel. Hoe gaaf is het om 1,5 uur te klimmen en de top van de berg te bereiken? De meeste volwassenen zijn vergeten hoe dit voelt. Ze  nemen liever een paracetamol omdat ze hoofdpijn hebben van weer een vermoeiende werkdag.

Je hoeft echt geen fanatieke trailrunner of sporter te zijn om met mij mee de paadjes op te gaan. Ik heb in de Randstad vele routes beschikbaar en wandelen kan ook.

Ga je met mij mee naar buiten?

“Lichamelijke inactiviteit is een pandemie. Nu een andere pandemie in onze samenleving rondwaart, is het belang van bewegen nog crucialer”.

 Erik Scherder – Hoogleraar neuropsychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *